Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea.net
Anul şi data apariţiei: 05/12/2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: newsln
Titlul articolului: Eckstein nu vrea ”țigan” în loc de ”rom”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/eckstein-nu-vrea-tigan-in-loc-de-rom_779519.html



 

Consilierul prezidenţial pe problemele minorităţilor, Peter Eckstein Kovacs a afirmat că, în opinia sa, din moment ce s-a luat o hotărâre privind folosirea terminologiei de "rom", ea ar trebui menţinută, cu atât mai mult cu cât este susţinută de organizaţiile etniei respective.

 

"Sunt foarte convins de faptul că denumirea care este corectă, acceptată, care se foloseşte în limbajul diplomatic, în documente este aceea de rom (...) Este o chestiune pe care au decis-o romii, şi nu de acum, ci de acum zeci de ani. Din moment ce această hotărâre a fost luată, bună-rea, cred că trebuie să fie respectată, e vorba de o autodefinire, ungurului nu-i place să-i zici că e bozgor sau altceva, aşa e şi cu ei. Ei se consideră, în majoritatea lor, şi oficial, şi internaţional, sunt romi. Eu cred că trebuie respectată această opinie, e părerea mea personală", a subliniat Eckstein, sâmbătă seară, într-o emisiune la Antena 3, informează NewsIn. 

El a precizat că decizia de schimbare a denumirii în "rom" s-a făcut, în anii '90, printr-un ordin al ministrului de externe, aplicat pentru corespondenţa oficială în care să nu se folosească termenul de ţigan, considerat jignitor. "Nu poţi prin lege, chiar Guvernul Boc ori Prigoană... e Partida Romilor, de exemplu. Tu poţi printr-o lege să schimbi denumirea partidului? Vine mâine Prigoană sau Boc şi zice că nu mai este PNL-ul pentru că 'liberal' nu sună bine. Să fie Partidul Naţional al Columbofililor, nu se poate. Sunt lucruri prin care agităm spiritele degeaba", a conchis Ecketein.

La rândul său, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a spus că are îndoieli că prin lege se poate schimba denumirea unei comunităţi fără s-o consulţi.

Intervenţia celor doi consilieri prezidenţiali a avut loc în contextul în care deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Parlament o propunere legislativă de folosire în actele oficiale din România a termenului ţigan/ţigancă în scopul evitării confuziei care se poate crea cu denumirea de român, iniţiativă cu care Guvernul ar fi de acord, în baza recomandărilor Academiei Române.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.